Een miljoen met een cartoon

Al een aantal jaar maak ik elke week een cartoon onder mijn pseudoniem VerlengSjoerd. Slechte woordgrappen, verbeeld in een vrolijke tekenstijl. En dat doet het goed op de sociale media. Op Facebook heb ik inmiddels meer dan 6000 fans, zonder adverteren.

Elke week een woordgrap verzinnen is geen probleem. Sommige verzin ik niet eens zelf, maar krijg ik aangereikt door familie of vrienden. Verschil in kwaliteit is er natuurlijk altijd, maar ik heb ondertussen een aardige voorraad woordgrappen in mijn notities op mijn smartphone. Inhaken op de actualiteit is een stuk lastiger, maar afgelopen vrijdag lukte het aardig. Ik maakte een variant op Dikkertje Dap, namelijk Dikkertje Dab en haakte daarmee in op ‘de dab’.

251_dikkertje-dab

Voor wie niet weet wat de dab is: ‘De dab is een dansmove waarin de danser zijn hoofd laat zakken terwijl hij zijn arm en elleboog omhoog werpt, wat erg op niezen lijkt.’ (wikipedia).

Sinds het ontstaan ervan in de hiphop scene van Atlanta (VS) heeft het inmiddels zijn weg gevonden naar Europa. Hier is het een trend geworden onder de jeugd. Maar ook onder voetballers die er een doelpunt mee vieren. Zelfs onze koning Willem-Alexander begroette onlangs het jonge publiek van Oldenzaal met de ‘Dab’ tijdens een streekbezoek aan Twente.

Terug naar de cartoon. Deze heeft op het moment van schrijven (4 dagen na plaatsing op Facebook) 1.066.299 personen bereikt. Meer dan een miljoen, zonder adverteren! Dat is bijna 6% van de Nederlandse bevolking. Daarnaast zijn er 20.983 reacties, opmerkingen of deelacties geplaatst.

blog_161129_een-miljoen-met-een-cartoon

Interessant die cijfertjes, maar wat heb ik eraan?

In eerste instantie heb ik er helemaal niks aan. Net als aan die 6000 likes op mijn Facebookpagina. Met mijn cartoons op Facebook verdien ik geen geld en dat is ook niet mijn doel. Het maken van woordgrappen en cartoons is voor mij een uitlaatklep naast mijn werk. Wel merk ik dat ik door het maken van die cartoons zichtbaarder ben op social media. Hierdoor is er een toenemende vraag naar cartoons en illustraties vanuit diverse merken en bedrijven. Onderaan de streep heb ik er dus wel wat aan!

Wat heeft jouw merk of bedrijf eraan?

Cartoons zijn laagdrempelig, makkelijk deelbaar en is het de ideale manier om een boodschap over te brengen!

Interesse?

Bekijk hier mijn cartoons en neem contact met me op!